sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Perjantain ja lauantain puuhat

Perjantaina pääsin ensimmäisenä osallistumaan yhden porukan annosruokien tekoon. Heitä oli 16. He söivät Suomi 100 -menun ja siinä alkuruokana on kirjolohitartar. Ei mitenkään kaunis annos, mutta vain tyhjiä lautasia tuli takaisin :) Ja annos on siis tehty annoskortin mukaan, eikä omasta päästä. Ei voi siis syyttää minua ettei annos ole kauhean houkutteleva.


Pääruokaan en osallistunut, mutta jälkkärit taasen tein. Ne olivat mustikkajäädykkeet.







Alkuviikosta muuten käväisin salin puolella viemässä annoksiakin! Se oli aikas jännittävää.

Perjantaina iltaa kohden mentäessä minulle vähän niin kuin napsahti alku- ja jälkiruokakokin pesti, pois lukien kypsennettävät. Eli tein salaatteja, jälkkäreitä ja juusto- ja leikkelelautasia. Ja yhdistetyn juusto- ja leikkelelautasen :D Lisäksi hoidin juoksevia asioita, jos piisikokit jotain tarvitsivat kiireensä keskellä. Ja pidin myös huolta patatiskistä. Täytyy kyllä erikseen sanoa, ettei minulla ole ollut koskaan niin hyvä mieli töissä ja töistä lähtiessä kun tuon perjantain jälkeen! Vaikken naama nutturalla ole koskaan joutunut olemaan tai sillä tavalla töistä lähtemään, niin tuo perjantai oli samaan aikaan napakka, rento ja hauska että mieleni oli varsin korkealla koko illan. Niin olin siis iltavuorossa tietysti eli pääsin puoli kymmeneltä.

Ja syy tuohon erityisen hyvään mieleeni oli porukka jonka kanssa illan sain työskennellä. Oli aivan hitsin kivaa! Ja oli kiva päästä seuraamaan sellaista vähän erilaista työskentelyä. Todella paljon vitsikkäämpää, hassuttelevampaa ja rennompaa kuin aiemmin näkemäni mutta hommat siltikin tuli hoidettua kunnialla.





 Siinä kuvia joistain josta kerkesin kuvia ottamaan. Iso juustolautanen, yhdistelmälautanen ja sitten on pieni juustolautanen. Ja vihersalaatit sarjatyönä yksikseni. Niin ja jälkkäreistä pääsin tekemään useamman lakka creme bruleen sekä talon jälkkärin, joka on tuo kerroshässäkkä lasissa. Iloksenne voin ilmoittaa että lista ulkoa osaamistani annoksista on kasvanut nimenomaan vihersalaatilla, leikkele- sekä juustolautasilla ja creme bruleella ja talon jälkiruoalla. Ennestään siellä oli jo kuhaa ruiskuorrutteella ja vuohenjuusto-broilerisalaatti. 



Lauantaina olinkin aamuvuorossa että pääsin tekemään erästä 18 hengen buffaa (eli lounasnoutopöytää). Heille tehtiin tomaatti-mozzarellasalaatti sekä vihersalaatti ja marinoidut katkaravut. Lisäksi tein heille kipollisen aiolia talon ohjeen mukaan, heitin omaan kippoonsa myös timjamioliiveja, vadelmavinegretteä ja siinäpä ne alkuruokahässäkät itseasiassa olivatkin.




Vihersalaatista en muistanut ottaa kuvaa ennen kuin paketoin sen kylmään odottamaan h-hetkeä, mutta varmaan kelvannee tuokin kuva suoraan kylmiöstä :D

Koska minä olin tullut aamuun ja tuo buffatyyppi tuli vasta kahteen, kerkesin leikellä hänelle sous vide-kanatkin tarjoiluastiaan sekä irroittaa nahat lohista. Buffassa siis oli sekä kanaa että lohta ruokana. Sanonpa nyt vaan että opin tuolla sellaisen tyylin että oksat pois! Nahka lähti kokonaisena ja täydellisesti viemättä yhtään kalaa mukanaan. Enkä aio kertoa sitä kenellekään ;)

Tässä kuvassa siis on kalasta se puoli ylöspäin josta nahka on irroitettu 8)

Kun päivä kääntyi iltapäivän puolelle, valmistin itselleni annoksen kuten joka päivä. On kuulkaas aivan hirveä vääryys "joutua" syömään ala carte -ruokaa kuukauden verran putkeen. Aijai :D

Ruokailun jälkeen olinkin kaksistaan virallisen ohjaajani kanssa piisissä, eli tekemässä annoksia. Jos ei ole kuin pari annosta tehtävänä, hommahan on helppo. Mutta kun niitä alkaa kasaantua, alkaa meikäläistä vähän hirvittää. Siinä saa olla tosi tarkkana ja pinnistää todenteolla muistia että mitä on menossa mihinkin pöytään ja missä järjestyksessä. Onneksi minun ei tarvinnutkaan yksin olla, vaan tuollalailla parin kanssa se on hyvä kun saa jaettua tehtävät. Tein french burgereita normaalina sekä kasvisversioina, lohta, ruiskuhaa... myös jälkkäreitä. Bruleeita sekä talon jälkkäreitä useamman tein.





Muita kuvia en kerennyt taltioimaan. Ylempänä leikkelelautanen ja tuossa lämpölamppujen alla kyytiään odottavat härkäruukku ja lohiannos. Härkäruukusta en tehnyt muuta kuin laitoin muusin ja kasvikset sen päälle. Aika lailla teimme annoksia niin, että ohjaajani paistoi lihat ja meikäläinen kasasi annokset niitä vailla valmiiksi. Se on aika hyvä työnjako! Mutta onhan siinä muistettavaa kun mietit että noihinkin on olemassa tarkat määrät miten paljon tulee porkkanaa ja ruusukaalia per annos. Ja tottakai perunatkin ja kaikki muutkin ovat annoskorteissa määritelty että miten paljon niitäkin tulee.

Tästäkin piisistä olosta minulle jäi tosi hyvä fiilis. Tällä tavalla varmasti sitten näytössäkin homma hoidetaan, ellei sitten ole aivan hiljaista jolloin tulee yksi annos tuolloin ja toinen tällöin. Sellaisesta toki selviää kuka vain yksinkin. Jännä nähdä miten käy :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti