Tuskinpa siinä kokkailussa ja esille laitossa ja täydentämisessä mitään vaikeaa on, mutta nämä suunnitelmat ja muut paperihommat. Hyvänen aika! Torstai-iltana sain näyttösuunnitelman valmiiksi eikä siinä mennyt kuin 2 tuntia 18 minuuttia. Tosin samaan aikaan välillä vilkuilin Napakymppiä ja Stand Up!-ohjelmaa, joten se saattoi vähän pidentää kirjoitusaikaa. Perjantaina kirjoitin menun puhtaaksi (se gastronominen järjestys tiukasti mielessäni), juhlapaikan esittelyn, noutopöydän suunnitelman ja laitoinpa liitteeksi pari kuvaa koristeistakin, ruokaohjeet kaikista ruoista ja niiden määristä sekä ajankäyttösuunnitelmat molemmilta päiviltä. Se oli henkisesti harvinaisen uuvuttavaa! Aloitin perjantaiaamuna tämän kaiken kaikessa rauhassa koska oli itseopiskelupäivä ja lapset hetken hoidossa. Kävin työssäoppimispaikalla juttelemassa vielä yksityiskohdista ja luetuttamassa näyttösuunnitelman ja sitten siitä painelin suoraan hakemaan lapsia. Napattiin samalla reissulla lapsille kaveri mukaan ja tultiin kotiin. Lapsille vähän välipalaa ja takaisin koneen ääreen. Ja siinähän istuin. Jos en nyt väärin muista, niin 21.22 olin lähettänyt kouluttajalle suunnitelman kaikkine miljoonine liitteineen. Toki siinä välissä ruokin lapset useamman kerran, kävin etsimässä kadonneita tavaroita jne. Itse asettamani ehdoton deadline oli klo 21 koska silloin alkoi Sohvaperunoiden uusi kausi, mutta en ihan ehtinyt. Kunhan niissä vain olisi kaikki ok eivätkä tulisi takaisin päin korjattavaksi. Tai jos tulevat, niin jostain pienestä virheestä vaikka noutopöydän järjestyksessä..
Tuo noutopöydän järjestys mietityttää kyllä edelleen. Koska googlettamalla löytää helpostikin useammilta sivuilta ohjeita järjestyksestä, mutta esimerkiksi koulussa ravintolassa noutopöytäpäivinä ruokien järjestys on aivan eri kuin netissä olevissa ohjeissa. Samaten jos mietin itseni jonnekin ravintolaan ottamaan lounasnoutopöydästä ruokaa, niin järjestys on eri kuin noissa ohjeissa. Mutta ehkäpä se on siksi eri, että tällä kertaa on kyseessä juhlanoutopöytä? En tiedä.
Tällä viikolla koulussa olimme jälleen pyörittämässä opetusravintolaa kolmena päivänä. Annosruokia teimme edelleen ja yhtenä päivänä meikäläinen olikin kokkina ja teki kukkoa viinissä. Yhden päivän puuhailuja en muista yhtään, mutta keskiviikkona olin the leipuri ja leivoin tilaukseen kaksi marjamurupiirakkaa sekä erään opettajan läksiäisiin kaksi niitä suklaakerrosjuustokakkuja mitä töissä tein myyntiin kesällä. Taukoa kerkesin pitää vasta 14.20, vaikka milloin kukakin kävi tauolle menosta sanomassa. Mutta eihän kesken kaiken lähdetä! Ei oikeassa työelämässäkään aina keretä tauolle. En kyllä ikinä muulloinkaan muista juoda vettä keittiössä ja kiitoksena siitä tuon aina päänsäryn mukanani kotiin.
Coq au vin
Torstaina kerrattiin teoriaa koko päivä. Ajankäytön suunnittelua, annoskokoja, kastikkeita ym. Ensi viikon jälkeenhän meillä alkaa lounasruokien valmistuksen työssäoppiminen, niin oli hyväkin kerrata vähän.
Eilen lauantaina tein vapaa-ajan opintoretken tulevaan annosruokatyössäoppimispaikkaani ja ruokailtiinkin vähän pidemmän kaavan mukaan! Koska meitä oli pöydällinen porukkaa jotka ei olleet koskaan maistaneet etanoita, tilattiin alkupalaksi niitä. Lisäksi otettiin toiseksi alkupalaksi jättikatkaravun pyrstöjä ja friteerattua mustekalaa ja näitä molempia lautasia sitten kierrätettiin pöydän ympäri. Olin ainut joka (huomaamattomasti) työnsi etanan takaisin suusta lusikkaan. Koostumus oli melkoisen vastenmielinen ja minulle henkilökohtaisesti koostumus on hirvittävän tärkeä osa syömistä. Tästä syystä myös jättikatkaravun pyrstö ei mennyt jatkoon. Ja tästä samaisesta syystä painin myös kovasti kalan syömisen kanssa ihan arkielämässä, sillä senkin koostumus on outoa minulle. Tai minun suulleni :D Etana oli nätisti valkosipuliöljyyn hukutettana, mutta hyvänen aika. Eikö kenelläkään muulla vilku silmissä kuvat limaisista etanoista pyrkimässä henkensä uhalla pyörätien ylitse kun alkaa lusikalla sitä sieltä pannusta ottamaan? En tiedä saako tulevana kokkina näin sanoa, mutta turhanpäivästä hifistelyä minun mielestäni!
Kyseinen paikkahan on nyt remontoitu ja menukin on saanut uuden ilmeen. Harmikseni näin punaista lihaa syömättömänä listalla oli vain yksi kanaruoka (toki oli myös yksi salaatti mutta en lähde hienoon ravintolaan syömään salaattia) ja siinäkin oli sekä chorizoa että pekonia. Suuret plussat kuitenkin nyhtökauragratiinista ja härkispyöryköistä! Mutta niissä molemmissa annoksissa oli myös sellaista minkä minulta olisi jäänyt varmasti syömättä, joten en niistä kumpaakaan tilannut, vaan neuvottelin tarjoilijamme kanssa tästä probleemasta. Mutta eihän se kuulemma ollut ongelma eikä mikään rakentaa annos listan ulkopuolelta. Tai ainakin näin hän antoi ymmärtää :D
Eipä kuulkaas sitten muuta!
(Söin muuten jälkkäriksi valkosuklaajäätelöä kinuskikastikkeella ;))
Ja nytpä tuli vielä mieleen, että kokkasinhan minä viime yönäkin! Oli huominen, eli maanantai. Tein punajuurikeittoa opetusravintolan keittiössä muina miehinä ja heittelin sinne mm. Mariannekarkkeja ja riisimuroja. Että morjes. Sitten katsahdin kelloa ja se oli 8.30 ja tajusin että meikäläisenhän pitäisi yhdeksältä olla työssäoppimispaikalla. Ja samaan syssyyn tajusin että eipä ole minun punajuurikeittoni gluteenitonta kun heitin sinne riisimuroja missä on vaikka mitä. Siinä hetken mietiskelin että kiva kun jätän toiset nyt pulaan kun olen keittänyt tarjoilukelvottoman keiton. Ja se johtui nimenomaan tästä gluteenista, ei missään nimessä vaikka niistä karkeista. Öö ok.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti