.. On tuo ala carte -ravintola nimittäin. Aivan erilaista puuhaa. Suurimman osan ajasta kaikessa rauhassa (aamuvuorossa varsinkin) esivalmistellaan kaikkea illalle. Vetolaatikot täyteen. Esivalmistekylmiöön lisää varalle. Koko keittiö on yhtä vetolaatikkoa! Mutta se on ihan hirvittävän nerokasta. Miten helppoa onkaan kun annoksia tilausten mukaan aletaan kasaamaan, kun kaikki on siellä vetolaatikoissa käden ulottuvilla. Tämä nyt ehkä kuulostaa kummalta, mut ihan oikeasti en ollut tullut ajatelleeksikaan miten tuollainen oikea annosravintolan keittiö toimii. No nyt tiedän. Mikä mikä nerokkuus tuolla minun top-paikassani on myös se, että salin astioille on oma tiskikoneensa ja keittiön välineille omansa! Mutta yksi asia on jännä. Kelmu. Jos minun pitäisi nimetä yksi sana jota kuulen päivittäin kaikista eniten, niin se on kelmu se. Koska sitä käytetään paljon. Kelmu kelmu kelmu.
Maanantaina työpaikkaohjaajani heitti minut suoraan suden suuhun sanomalla että tänään on kymmenen hengen tilauslounasannokset ja sinä saat tehdä ne. Whaat. Samaan aikaan olin myös annoskokki muutenkin ja tein niitä lounaan annoksiakin sitä mukaa kun kone syöksi kuittia keittiöön. No oikeasti muistan ulkoa ne annokset: 2 kpl tattiohrattoa ja härkäpapupyöryköitä, 4 kpl ruiskuorrutettua kuhaa ja ne kymmenen tilauslounasannosta, jotka olivat kanaa, lohkoperunoita ym. Ruiskuorrutettu kuha on noista lemppariannokseni tehdä! Ja osaankin sen jo ulkoa ;) Kerkesin kahdesta napata kuvankin:
Tarjoilijat nimittäin kävivät välillä hiillostamassa ja sanomassa esimerkiksi että "ne pitäis nyt mahdollisimman nopeasti tehdä", "niillä on sitten kiire" ja sen sellaista mukavaa.
Aikaisemmassa tekstissä kun kerroin tehneeni jotain kutterilla, niin se oli tuo pistou! Tuo vihreä tavara lautasen molemmissa kulmissa.
Ne tilauslounaan kana-annokset näyttivät tältä:
On muuten haastavaa tuo kuvien ottaminen tuolla juuri sen takia, että tarjoilijat saattavat olla melkein käsi ojossa odottamassa annoksiaan vietäväksi kun niitä kasaat, joten esimerkiksi tattiohratoista ei ole kuvia tästä syystä.
Tuolloin maanantaina myös mm. kuutioin naudanposkea. Sekin oli sitä esivalmistelua ja vetolaatikoiden täyttöä. Ja sitten tietysti tiskikoneiden kanssa olen tehnyt tuttavuutta jne.
Tiistaina kävin ensin vähän koulun opiskelemassa ruotsia, jonka jälkeen painuin töihin iltavuoroon, josta pääsin 21.30. Vaikka oli arkipäivä, niin kyllä sen siinä illalla huomasi että sutina on aivan toisenlaista kuin lounasaikaan. Silloin pysyttelin pois "pelipaikoilta" ja hoitelin muita juttuja, esim tiskiä ja kokosin, paistoin ja pakkasin kylmiöön lakka-creme bruleet:
Pakkasin myös mac&cheeseä vuokiin ja kelmutin omaan vetolaatikkoonsa. Ennen kaikkea myös tarkkailin sitä kahden kokin koordinoitua annosten tekemistä ja kasaamista, ja se oli kuulkaa hienon näköistä se.
Ainiin, teinhän tiistaina siinä vuoroni aluksi broileri-vuohenjuustosalaatin! Onneksi minua tarkkailtiin, sillä enhän tajunnut että sehän on ihan ruokasalaatti, joten laitoin alkusalaattien annoskortin mukaan salaattisekoitusta ensin, joka tietysti oli liian vähän.
Tiistai-iltana pääsin myös näkemään minne ja miten roskat viedään pihalle, hurraa!
Illasta varmaankin kaksi viimeistä tuntia sain vietettyä illallistiskissä koska ne olivat kerääntyneet jo monta tuntia ja minua alkaa sellaiset valtavat tiskimäärät ahdistamaan. Pääsin myös aloittelemaan "lopputiskausta" eli mitä kaikkea muutakin sitten oikein pestään kun ilta alkaa olla paketissa.
Kun kun kello alkoi lähennellä 21.30, sain luvan poistua takavasemmalle ja hitsi kun oli nättiä kun tulin ovesta ulos:
Keskiviikkona alkoi koulutus, johon ilmoittauduin jokunen aika sitten. Koin että tämä koulutussarja on sellainen "syventävä" joka tekee vain hyvää tulevaa ammattiani ajatellen.
Nyt vietän vähän vapaata, jotta jaksan viikonloppuna painaa töitä molempina päivinä. Esim lauantaina olen iltavuorossa, joten sittenpä se nähdään mitä se todellisuus tarjoiluaikaan oikeasti on siellä keittiössä! Jännä nähdä. Palataan siihen sunnuntaina.
Tänään on muuten kesäisen työnantajani eli Ankkapurhan kulttuurisäätiön vuosijuhla, jonne lähden smart casual -pukukoodiin sopivissa vaatteissa yhdessä edustusmieheni (eli mieheni) kanssa moikkaamaan työkavereita puolen vuoden ajalta ja syömään hyvin! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti