sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

If you can't stand the heat get out of the kitchen

Tällä viikolla opiskelimme maanantaina koko päivän hätäensiapua ja koko loppuviikon painoimme hommia keittiössä.


Keittiössä on ahdasta. Ja jatkuva hälinä. Ja siellä tulee tehtyä hupsuja virheitä, nimimerkillä "patonki triplavalkosipulilla" :D Onneksi en ollut ainoa joka ei ihan kympin suoritusta tehnyt tällä viikolla. Nähtiin myös juustokönttistä sipulikeittoa, suolaisia lihapullia ja ylivatkattua kermaakin, muunmuassa. Jatkakaamme opiskelua, siskot ja veljet!

Mutta joo. Jotenkin se uusi ympäristö ja ne monet muut silmäparit saavat ainakin allekirjoittaneen hieman hermostuneeksi, vaikka tehtävä homma olisi sellainen minkä osaa silmät kiinni kotona. Ja kun se täytyy tehdä eri tavalla kuin kotona tekisi. Yhtenä päivänä tosin tein mangohyydykekakun keksipohjalla ja sen ohje oli niin ympäripyöreä, että oletin saavani tehdä sen niin kuin sen osaan. Tietysti joku kuka ei sellaista ole koskaan tehnyt, olisi kysynyt kouluttajalta tarkennusta. Noh, minulle kyseinen liivatteiden kanssa puljaaminen ym sellaiseen kakkuun liittyvä oli harvinaisen tuttua, joten rohkeasti tein kuten kotonakin olisin tehnyt ja kyllä se maistui ja näytti oikein kivalta. Ja kun satuin näkemään sen koulun kahvilan vitriinissä myynnissä seuraavana päivänä, siitä oli enää kaksi palaa jäljellä. Ja eräs rouvashenkilö kehui sitä todella hyvännäköiseksi ;) Ja osti sitä!

Perjantaina olinkin sitten koko päivän koulun ruokalan keittiössä ja vitsit se on kivaa hommaa! Sain tehdä kanakastiketta ja olo oli kuulkaas kuin meriä seilaavalla seilorilla kun airon kokoisella lastalla kastiketta pyörittelin ja lähdin melkein virran mukana. Lisäksi ihan omasta tahdostani ajauduin "nurkkaorjaksi" (kuten toinen keittäjistä asian ilmaisi) jossa esipesin ja kaavin melkein puhtaaksi genareita ja muita astioita joita toinen keittäjistä toi salin puolelta sitä mukaa kun tyhjenivät. Pesun ja puhdistuksen jälkeen laitoin genareita ja niiden kansia raepesukoneeseen ja koneen päälle ja otin sieltä pois aina sitä mukaa kun kone oli valmis. Tykkäsin!

Kotona Ritvan ravinteli tarjoili jotain, jonka vasta äskettäin on ottanut vakioannokseksi listalleen. Kyseinen annos on juustotäytteinen broilerimureke ja on kuulkaas ihan älyttömän hyvää. Väliin tulee kiinteää sulatejuustoa (eli aamupalajuustoviipaleita) sekä pinaattia. Kun tein sitä ekaa kertaa, kaupat myivät eioota tuoreen pinaatin kohdalla, joten käytin pakastetta. No hyvää oli ja kehoitettiinkin heti lisäämään sen vakioannokseksi listalle. Ok. Siitä on nyt parisen viikkoa ja tällä viikolla tein sitä uudestaan tuoreella pinaatilla. Tässä tekovaiheesta kuva:





Tehdään siis ensin murekemassa. Nesteenä tässä on creme fraiche. Levitetään murekemassa levyksi voidellulle (!!) leivinpaperille, viskotaan nätisti juustot siihen ja sitten päälle pinaattia oman maun mukaan. Tämän pinaatin olisi voinut freesata (aah mitä ammattisanastoa. Kuullottaa siis) ennen laittoa, mutta enpä tehnyt niin! Sitten massa rullalle ja muutenkin nätiksi ja uuniin. Jos leivinpaperia ei ole voideltu, niin massan onnistunut rullaaminen on kaukainen unelma vain.


AH!

Koska pinaattia jäi melkoiseti yli, lähdin metsästämään jotain uutta reseptiä jossa saisin sen käytettyä. Meillä säännöllisen epäsäännöllisesti syödään pinaattikeittoa sekä -lettuja, joten en halunnut nyt lähteä niihin. Löysin pinaattilasagnen ohjeen ja sen sitten tein. Iso plussa tietenkin siitä että oli kasvisruoka. Siitä nappasin tekovaiheessa kuvan, mutta en valmiina lautasella. Tehtiin kuten perinteinen lasagne yhdellä kastikkeella, mutta joka kerrokseen tuli myös juustoraastetta. Tässä en ole vielä juustoraastetta laittanut:


Kastike koostuu siis tomaattisoseesta (ohjeessa luki tomaattimurska, mutta me emme sitä käytä), juustoruokakermasta, sipulista, pinaatista ja mausteista. Levyt ovat tottakai täysjyvää.

Sipulista tuli mieleen. Kun olen nyt koulussa sekä kotona pilkkonut sen "oikeaoppisesti" että siitä tulee brunoise (tai ainakin melkein) niin enpä ole yhen yhtä kyyneltä vuodattanut eikä muutenkaan ole tuntunut silmissä yhtään miltään. Liekö salaisuus siis tekniikassa, koska veitset ovat olleet vaihtelevan teräviä kuitenkin.

Tänä viikonloppuna oli taas aika herkkuaamupalan, jossa lasten toiveiden mukaan tarjottiin munakokkelia sekä nakkeja. Lisäksi tein uunissa pellillä "rieskaleipää" jääkaapista löytyneestä ylijäämäriisistä. Kuinka helppoa! Samalla ohjeella sen voi tehdä ylijääneestä puurosta, riisistä tai vaikka muusista ja hävikki pienenee mukavasti. Olen yleensä laittanut n. 2-3 dl vehnäjauhoja, n. 2 dl maitoa ja pari ruokalusikallista öljyä sekä suolaa. Koko hoito levitetään uunipellille leivinpaperin päälle n. sentin paksuiseksi kerrokseksi ja pinnalle vielä laitetaan sinne tänne pieniä voinokareita jos tahtoo.



Meinaako Ritvan ravinteli ottaa listalleen myös pikaruokaa, hmm! Juuri äsken nimittäin otettiin uunista ulos siellä neljä tuntia sadassa asteessa köllötellyt tiukassa foliopaketissa oleva möllykkä, josta sen jäähdyttyä veistellään vähän kebabia! Palaamme asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti