Liedet
Käyttötarkoitus: Ruoan
kypsentäminen tasolla kattilan, padan tai pannun pohjaa
kuumentamalla
Toimintaperiaate: Sähköliedessä
sähkö lämmittää liedestä riippuen joko valurautalevyn
(perinteinen liesi), keraamisen levyn alla olevat sähkövastukset
(keraaminen liesi), induktiolevyn alla olevat työkelat
(induktioliesi) tai näistä poiketen kaasuliesi toimii kaasulla =
liedellä on kaasupolttimot joiden ympärillä on telineet
kattiloille ja pannuille.
Käyttö: Liesillä voidaan
kypsentää ruokaa kattiloissa sekä pannuissa.
Puhdistus: Kaikki
pinnat ja välit putsataan, myös se juttujonkanimeäenmuista
vedetään sieltä levyjen alta ja putsataan. Jokainen
liesityyppi vaatii erilaiset aineet sekä erilaiset
puhdistusvälineet.
Turvallinen käyttö: Kuumuus
on huomioitava, joten liedelle eikä sen läheisyyteen jätetä
mitään sulavaa materiaalia. Suojaavat vaatteet jos kuuma vesi tai
öljy/rasva räiskyy.
Muuta huomioitavaa: Induktioliesi
sammuu itsestään jos sen päällä ei ole astiaa.
Uunit
Käyttötarkoitus: Kypsentää ruoka
suljetussa tilassa joka lämmitetään haluttuun lämpötilaan.
Toimintaperiaate: Uuniin saadaan lämpö
keinotekoisesti sähköllä, joka lämmittää uunissa olevat
vastukset ja sitä kautta koko uunin ja ruoka alkaa kypsyä.
Poislukien tästä mikroaaltouuni, jossa nimensä mukaisesti
mikroaallot lämmittävät ruoan.
Käyttö: Uunissa ruokaa valmistetaan
korkeaa lämpötilaa kestävissä astioissa
Turvallinen käyttö: Kuumia astioita
käsiteltäessä on pidettävä suojakäsineitä ja on varottava
koskemasta paljaalla iholla uunin sisäosiin.
Muuta huomioitavaa:
Keittopadat
Käyttötarkoitus: Keittojen, patojen
ja puurojen suuren määrän valmistus.
Toimintaperiaate: Padassa valmistetaan
edm ruokia sähkön avulla.
Käyttö: Katso ylemmät vastaukset.
Puhdistus: Puhdistus sisältä sekä
ulkoa.
Turvallinen käyttö: Kauhat ym.
välineet oltava tarpeeksi pitkiä jottei tarvitse olla käsi
padassa. Kaadettaessa valmista ruokaa pois padasta on oltava
tarkkana.
Muuta huomioitavaa:
Yleiskoneet
Käyttötarkoitus: Erilaisten
taikinoiden ja vatkattavien nesteiden suurenkin määrän valmistus
ja sekoitus niin että kokin kädet jäävät vapaaksi.
Toimintaperiaate: Kuin sähkövatkain,
mutta isompi ja tehokkaampi, ”vahvempi”.
Käyttö: Erilaiset taikinat kuten
pulla- tai sämpylätaikinat, kermavaahto.
Puhdistus: Vatkainosa irroitetaan ja
pestään koneessa, muuten kone putsataan pyyhkien.
Turvallinen käyttö: Astiaan ei
laiteta käsiä kun kone on käynnissä, eikä tiputella
vierasesineitä.
Muuta huomioitavaa:
Astianpesukoneet
Käyttötarkoitus: Konepesun kestävien
astioiden ja välineiden pesu koneellisesti.
Toimintaperiaate: Pesee astiat ja
välineet puhtaaksi paineella tulevan veden ja pesuaineen avulla.
Käyttö: Astiat ladotaan pesukoriin ja
kupu vedetään alas ja laitetaan kone käyntiin. (en tiedä mihin ja
milloin pesuaine laitetaan?!)
Puhdistus: Suodattimet puhdistetaan
päivittäin ja kone muualtakin ainakin jos on tarvetta.
Turvallinen käyttö: Kone pesee
todella kuumalla vedellä, joten sitä on varottava.
Muuta huomioitavaa:
Vihannesleikkurit
Käyttötarkoitus: Ruoka-aineiden
esikäsittely nopeasti
Toimintaperiaate: Leikkurissa on
vaihdettavat terät, joista jokaisella saa erilaista jälkeä aikaan.
Käyttö: Vihannesten paloittelu
Puhdistus: Terät pestään irrallaan
koneesta
Turvallinen käyttö: Käytetään
sitten kun kenenkään sormet eivät ole lähelläkään konetta ja
katsotaan ettei vierasesineitä joudu koneeseen.
Muuta huomioitavaa:
Lämpösäilytys
Käyttötarkoitus: Pitää valmiin
ruoan yli +60 asteisena siihen asti kunnes se tarjoillaan.
Toimintaperiaate: Lämpöhauteessa vesi
pitää astian ja astiassa olevan ruoan läpimänä. Lisäksi on
olemassa esimerkiksi lämpölamppuja ja -levyjä.
Käyttö: Ravintoloissa levyllä tai
lampun alla kun odottavat pääsyä pöytiin tai buffeteissa tms
seisovissa pöydissä vesihauteessa.
Puhdistus: Pesu ja pyyhintä.
Turvallinen käyttö: Vesihauteessa
varottava kuumaa vettä ja lämpölevyssä varottava koskemasta tai
laskemasta jotain sulavaa siihen.
Muuta huomioitavaa:
Kylmäsäilytys
Käyttötarkoitus: Kylmäsäilytystä
vaativien raaka-aineiden ja valmiiden ruokien säilytys jotta pysyvät
käyttökelpoisina ja mikrobit mahdollisimman vähäisinä.
Toimintaperiaate: Katkeamaton
kylmäketju. Kylmäsäilytystä vaativa tuote pysyy kylmänä
alkupäästä ravintolaan tms asti ja pysyy täten käyttökelpoisena.
Käyttö: Jääkaapit, kylmiöt,
pakastimet.
Puhdistus: Pidetään siisteyttä yllä
päivittäin ja siivotaan sotkut heti.
Turvallinen käyttö: Pidetään
lämpötiloja silmällä, lattialla ei säilytetä mitään.
Muuta huomioitavaa:
Jäähdytys
Käyttötarkoitus: Valmiin ruoan
jäähdytys mahdollisimman nopeasti että saadaan se jääkaappiin
eikä mikrobit ja bakteerit turhia juhli.
Toimintaperiaate:
Käyttö: Ruokien jäähdytys.
Puhdistus: Sama kuin
kylmäsäilytyksessä.
Turvallinen käyttö:
Muuta huomioitavaa:
EDIT. Unohdin mainita lähteet. Eri liesien toimintaperiaatteet selvitin Wikipedian avustuksella, muuten kaikki ovat omin sanoin omasta päästäni, joten oikeudesta ei ole takeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti