perjantai 27. tammikuuta 2017

Kotitehtävä

Liedet

Käyttötarkoitus: Ruoan kypsentäminen tasolla kattilan, padan tai pannun pohjaa kuumentamalla
Toimintaperiaate: Sähköliedessä sähkö lämmittää liedestä riippuen joko valurautalevyn (perinteinen liesi), keraamisen levyn alla olevat sähkövastukset (keraaminen liesi), induktiolevyn alla olevat työkelat (induktioliesi) tai näistä poiketen kaasuliesi toimii kaasulla = liedellä on kaasupolttimot joiden ympärillä on telineet kattiloille ja pannuille.
Käyttö: Liesillä voidaan kypsentää ruokaa kattiloissa sekä pannuissa.
Puhdistus: Kaikki pinnat ja välit putsataan, myös se juttujonkanimeäenmuista vedetään sieltä levyjen alta ja putsataan. Jokainen liesityyppi vaatii erilaiset aineet sekä erilaiset puhdistusvälineet.
Turvallinen käyttö: Kuumuus on huomioitava, joten liedelle eikä sen läheisyyteen jätetä mitään sulavaa materiaalia. Suojaavat vaatteet jos kuuma vesi tai öljy/rasva räiskyy.
Muuta huomioitavaa: Induktioliesi sammuu itsestään jos sen päällä ei ole astiaa.

Uunit

Käyttötarkoitus: Kypsentää ruoka suljetussa tilassa joka lämmitetään haluttuun lämpötilaan.
Toimintaperiaate: Uuniin saadaan lämpö keinotekoisesti sähköllä, joka lämmittää uunissa olevat vastukset ja sitä kautta koko uunin ja ruoka alkaa kypsyä. Poislukien tästä mikroaaltouuni, jossa nimensä mukaisesti mikroaallot lämmittävät ruoan.
Käyttö: Uunissa ruokaa valmistetaan korkeaa lämpötilaa kestävissä astioissa
Turvallinen käyttö: Kuumia astioita käsiteltäessä on pidettävä suojakäsineitä ja on varottava koskemasta paljaalla iholla uunin sisäosiin.
Muuta huomioitavaa:

Keittopadat

Käyttötarkoitus: Keittojen, patojen ja puurojen suuren määrän valmistus.
Toimintaperiaate: Padassa valmistetaan edm ruokia sähkön avulla.
Käyttö: Katso ylemmät vastaukset.
Puhdistus: Puhdistus sisältä sekä ulkoa.
Turvallinen käyttö: Kauhat ym. välineet oltava tarpeeksi pitkiä jottei tarvitse olla käsi padassa. Kaadettaessa valmista ruokaa pois padasta on oltava tarkkana.
Muuta huomioitavaa:

Yleiskoneet

Käyttötarkoitus: Erilaisten taikinoiden ja vatkattavien nesteiden suurenkin määrän valmistus ja sekoitus niin että kokin kädet jäävät vapaaksi.
Toimintaperiaate: Kuin sähkövatkain, mutta isompi ja tehokkaampi, ”vahvempi”.
Käyttö: Erilaiset taikinat kuten pulla- tai sämpylätaikinat, kermavaahto.
Puhdistus: Vatkainosa irroitetaan ja pestään koneessa, muuten kone putsataan pyyhkien.
Turvallinen käyttö: Astiaan ei laiteta käsiä kun kone on käynnissä, eikä tiputella vierasesineitä.
Muuta huomioitavaa:

Astianpesukoneet

Käyttötarkoitus: Konepesun kestävien astioiden ja välineiden pesu koneellisesti.
Toimintaperiaate: Pesee astiat ja välineet puhtaaksi paineella tulevan veden ja pesuaineen avulla.
Käyttö: Astiat ladotaan pesukoriin ja kupu vedetään alas ja laitetaan kone käyntiin. (en tiedä mihin ja milloin pesuaine laitetaan?!)
Puhdistus: Suodattimet puhdistetaan päivittäin ja kone muualtakin ainakin jos on tarvetta.
Turvallinen käyttö: Kone pesee todella kuumalla vedellä, joten sitä on varottava.
Muuta huomioitavaa:

Vihannesleikkurit

Käyttötarkoitus: Ruoka-aineiden esikäsittely nopeasti
Toimintaperiaate: Leikkurissa on vaihdettavat terät, joista jokaisella saa erilaista jälkeä aikaan.
Käyttö: Vihannesten paloittelu
Puhdistus: Terät pestään irrallaan koneesta
Turvallinen käyttö: Käytetään sitten kun kenenkään sormet eivät ole lähelläkään konetta ja katsotaan ettei vierasesineitä joudu koneeseen.
Muuta huomioitavaa:

Lämpösäilytys

Käyttötarkoitus: Pitää valmiin ruoan yli +60 asteisena siihen asti kunnes se tarjoillaan.
Toimintaperiaate: Lämpöhauteessa vesi pitää astian ja astiassa olevan ruoan läpimänä. Lisäksi on olemassa esimerkiksi lämpölamppuja ja -levyjä.
Käyttö: Ravintoloissa levyllä tai lampun alla kun odottavat pääsyä pöytiin tai buffeteissa tms seisovissa pöydissä vesihauteessa.
Puhdistus: Pesu ja pyyhintä.
Turvallinen käyttö: Vesihauteessa varottava kuumaa vettä ja lämpölevyssä varottava koskemasta tai laskemasta jotain sulavaa siihen.
Muuta huomioitavaa:

Kylmäsäilytys

Käyttötarkoitus: Kylmäsäilytystä vaativien raaka-aineiden ja valmiiden ruokien säilytys jotta pysyvät käyttökelpoisina ja mikrobit mahdollisimman vähäisinä.
Toimintaperiaate: Katkeamaton kylmäketju. Kylmäsäilytystä vaativa tuote pysyy kylmänä alkupäästä ravintolaan tms asti ja pysyy täten käyttökelpoisena.
Käyttö: Jääkaapit, kylmiöt, pakastimet.
Puhdistus: Pidetään siisteyttä yllä päivittäin ja siivotaan sotkut heti.
Turvallinen käyttö: Pidetään lämpötiloja silmällä, lattialla ei säilytetä mitään.
Muuta huomioitavaa:

Jäähdytys

Käyttötarkoitus: Valmiin ruoan jäähdytys mahdollisimman nopeasti että saadaan se jääkaappiin eikä mikrobit ja bakteerit turhia juhli.
Toimintaperiaate:
Käyttö: Ruokien jäähdytys.
Puhdistus: Sama kuin kylmäsäilytyksessä.
Turvallinen käyttö:
Muuta huomioitavaa:

EDIT. Unohdin mainita lähteet. Eri liesien toimintaperiaatteet selvitin Wikipedian avustuksella, muuten kaikki ovat omin sanoin omasta päästäni, joten oikeudesta ei ole takeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti